mestiza

Stadsskick- Partier & Val

Publicerad 2012-10-17 18:10:00 i Allmänt

På svenska partier är det ganska svårt att sätta ideologi etiketter på. Kör blockpartier för att på större mandat, d.v.s fler platser i rikeringen vilket ger större makt. Går man dock ihop med andra partier är måste man bestämma tillsammans med dem. 
 
SLAGORD VS KONKRETA FÖRSLAG

Partier använder sig gärna av slagord. Vilket inte är detsamma som konkreta förslag eftersom man inte kan argumentera emot slagord. Ett slagord kan se ut såhär: "vi är för ett hållbart samhälle", det går inte att argumentera emot, vem vill  inte ha ett bra samhälle? Ett konkret förslag däremot ser ut såhär: "vi är för kärnkraft", det kan man argumentera emot, vissa anser att kärnkraftverk är mycket riskabelt för vår miljö eftersom vid explosion sänder kärnkraftverk ut radioaktiva ämnen som kan ge hälsosjukdomar som blodbrisk ochökad risk för cancer.  
 
Valsystem: varför? hur?
 
Paragraf 1: all offentlig makt skall utgå från folket!
 
Valsystemet i sverige går till så att om 26% av väljarna har röstat på ett parti så ska partiet också få 26% folkrepresentationen. Detta kallas proportionellt val. 
 
Det finns 349 platser i riksdagen. Först delas de 310 första mandaterna (presentation från varje landsting) ut i de 29 valkretserna. Sedan delar man ut de övriga utjämningsmandaterna på 39. För att kunna vara med i mandat fördelningen måste man först ha fått 4% av rösterna. 8% av väljarna måste rösta på någon i partiet för att ranordnignen skall ändras.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela