mestiza

IDEOLOGIERNA!

Publicerad 2012-10-17 16:16:00 i Allmänt

Liberalerna:
Liber=fri
 
Liberalerna ville ha ett fritt samhälle, det trodde på "den enskilda människans frihet". John Stuart Mill lade grunden till den politiska liberalismen. Han ansåg att kungen inte hade rätt att styra över samhället när det var folket som var majoriteten. Senare när det hade blivit ett industrisamhälle ville man ha frihet på det ekonomiska området.
 
  • Fri handel
  • Fri konkurrens
Ekonomiska liberalismen: John Smith- han trodde på den "osynliga handen", som i naturen, vid fri konkurrens är det bara de starkaste som överlever. Detta utvecklar samhället frammåt om människan arbetar för egen nytta.
Staten skulle dock endast hålla händerna borta från samhälls ekonomin, men se till att alla spelade rent spel .
Social liberalism:
De har liknande värderingar som liberalister, men anser att det är okej att staten lägger pengar på de mest utsatta. Eftersom det ändå ska finnas någon slags trygghet i samhället. 
 
Socialister:
Socius=kamrat
Socialisterna ville ha gemensamt ägande. De vände sig till samhällets underklass. De ansåg att orättvisorna i samhället endast kunde avskaffas om man införde gemensamt ägande. 
 
Där ur föddes även Marxismen, de ville införa proletaritatets diktatur, alltså arbetares envälde. 
 
 
Konservatistim:
Conservare=bevara
 
De ville bevara det gamla och respektera det som tidigare generationer byggt upp. Slå vakt om nationens tradition och historia. Edmund Burke, franska revolution=skräckexempel. Samhället ska förändras ,men i sin egen takt. 
 
 
Socialkonservatism:
Socialkonservatismer anser att de rika borde ta ansvar för de mest utsatta och ägna sig åt välgörenhet, men samtidigt ha samma makt. De vill alltså att nationella traditioner skall bevaras, men det är okej att hjälpa de mest behövande med insatts från samhället. 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela