mestiza

Precis vaknat...

Publicerad 2012-10-29 08:34:18 i Allmänt

Har precis vaknat och ska ta mig en lite frukost, sedan ska jag göra mattediagnos...hehehe. Vi ses på andra sidan matteboken!
 
 

It's monday and I'm lazy as usual...

Publicerad 2012-10-22 21:12:54 i Allmänt

Å idag är det måndag, jag älskar faktiskt måndagar! Nå då ska vi ta och gå igenom vad jag har gjort för spännande idag då... Jag introducerade dagen med att vakna helt utsövd vid 8 tiden.
 
Sedan tittade jag på lite snygga kläder!
 
 
 
 
 
 
Jag hade sovmorgon och började inte förrän 11:30, och hade då spanska. Vi gick igenom glosorna som vi hade och arbetade med texten. Sedan gjorde vi uppgifter som jag måste fortsätta med, hann inte bli klar. 
Sedan hade vi matte och till sist hade vi svenska.
På svenskan pratade vi om litteratur historia. Vi ska läsa om grekiska gudar vilket kommer bli awesome!!!!!!
 
 
 
 

Franska revolutionen... å vad är det?!

Publicerad 2012-10-18 10:47:26 i Allmänt

Vad är det som är så speciellt med franska revolutionen? Folk har ju gjort uppror förut, så varför utmärker sig just DET upproret som var i franklrike. 
 
Skillnaden med detta uppror var att folket lyckades störta kungen, plus att han ersattes med en regering och politiken föddes. Idéerna från franska revolutionen om "frihet, jämlikhet och broderskap" har haft stor betydelse för utvecklingen av den liberala ideologin. 
 

Stadsskick- Partier & Val

Publicerad 2012-10-17 18:10:00 i Allmänt

På svenska partier är det ganska svårt att sätta ideologi etiketter på. Kör blockpartier för att på större mandat, d.v.s fler platser i rikeringen vilket ger större makt. Går man dock ihop med andra partier är måste man bestämma tillsammans med dem. 
 
SLAGORD VS KONKRETA FÖRSLAG

Partier använder sig gärna av slagord. Vilket inte är detsamma som konkreta förslag eftersom man inte kan argumentera emot slagord. Ett slagord kan se ut såhär: "vi är för ett hållbart samhälle", det går inte att argumentera emot, vem vill  inte ha ett bra samhälle? Ett konkret förslag däremot ser ut såhär: "vi är för kärnkraft", det kan man argumentera emot, vissa anser att kärnkraftverk är mycket riskabelt för vår miljö eftersom vid explosion sänder kärnkraftverk ut radioaktiva ämnen som kan ge hälsosjukdomar som blodbrisk ochökad risk för cancer.  
 
Valsystem: varför? hur?
 
Paragraf 1: all offentlig makt skall utgå från folket!
 
Valsystemet i sverige går till så att om 26% av väljarna har röstat på ett parti så ska partiet också få 26% folkrepresentationen. Detta kallas proportionellt val. 
 
Det finns 349 platser i riksdagen. Först delas de 310 första mandaterna (presentation från varje landsting) ut i de 29 valkretserna. Sedan delar man ut de övriga utjämningsmandaterna på 39. För att kunna vara med i mandat fördelningen måste man först ha fått 4% av rösterna. 8% av väljarna måste rösta på någon i partiet för att ranordnignen skall ändras.
 
 
 
 

Ideologier förändras!

Publicerad 2012-10-17 17:23:11 i Allmänt

Precis som att människor förändras, förändras även samhället och ideologierna. Med en ny generation uppstår nya prolem, man har lärt sig av äldre generationer och är ute efter en ytterligare utveckling. 
 
Vem bestämmer vad en ideologi står för?
Ingen eller alla. Alla har olika verderiangar av en ideologi och det enklaste sättet att förstå en ideologi är genom at skeneralisera. Bara för att det i boken står att konservatismen innebär att bevara det gammla betyder inte det att alla som är konservatister exempelvis vill ha kvar monarkin. Men det är en skeneralisering, alltså inte alla, men många. 
 
Utveckling av ideologi
 
Socialism delas reform/revolution
Fler ifrågasatte Marx ideér och ville inte använda sig av våld för att förändra samhället. Isället ville man koncentrera sig på allmänn och lika rösträtt. De kallas reformister, eftersom ville revidera(förändra) marxismen och ha reform ist för revolution. Idag kallas de SOCIALDEMOKRATER
 
Kommunister: Håller fast vid revolution, Lenin bl.a. Han utvecklar Marx teorier. 
 
 
SOCIALLIBERAL INNEBÄR?
Man är kluven, och placeras i mitten på den politiska vänter-höger skalan.
  • å ena sidan: Fri konkurrens, låt-gå-ekonomi
  • å andra sian: inte blunda för större fattigdom hos arbetarklasser- sjukvård, allmännskolplikt
Konservatismen:

Treenigheten: kronan, korset, svärdet... Konservative är mer accepterande, anhängare till liberalers idé om fri konkurrens. Utvecklas sedan til nyliberalister, politiker lägga sig i mindre, vaje individ ta större ansvar. Nyliberaler vill minska ekonomisk åtgärd, men ha kvar försvaret och rättsväsendet (krigsmakt, domstol och polis).
 
Tredje vågen: informationsrevolution
  • Nationalism: intolerans och framlingsfientlighet, växte ur kommunismens död
  • Ekologism: miljövänlighet, vad som är bäst för naturen, oacceptabel nedsmutsning
  • antipolitik: vikande förtroende till ideologier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IDEOLOGIERNA!

Publicerad 2012-10-17 16:16:00 i Allmänt

Liberalerna:
Liber=fri
 
Liberalerna ville ha ett fritt samhälle, det trodde på "den enskilda människans frihet". John Stuart Mill lade grunden till den politiska liberalismen. Han ansåg att kungen inte hade rätt att styra över samhället när det var folket som var majoriteten. Senare när det hade blivit ett industrisamhälle ville man ha frihet på det ekonomiska området.
 
  • Fri handel
  • Fri konkurrens
Ekonomiska liberalismen: John Smith- han trodde på den "osynliga handen", som i naturen, vid fri konkurrens är det bara de starkaste som överlever. Detta utvecklar samhället frammåt om människan arbetar för egen nytta.
Staten skulle dock endast hålla händerna borta från samhälls ekonomin, men se till att alla spelade rent spel .
Social liberalism:
De har liknande värderingar som liberalister, men anser att det är okej att staten lägger pengar på de mest utsatta. Eftersom det ändå ska finnas någon slags trygghet i samhället. 
 
Socialister:
Socius=kamrat
Socialisterna ville ha gemensamt ägande. De vände sig till samhällets underklass. De ansåg att orättvisorna i samhället endast kunde avskaffas om man införde gemensamt ägande. 
 
Där ur föddes även Marxismen, de ville införa proletaritatets diktatur, alltså arbetares envälde. 
 
 
Konservatistim:
Conservare=bevara
 
De ville bevara det gamla och respektera det som tidigare generationer byggt upp. Slå vakt om nationens tradition och historia. Edmund Burke, franska revolution=skräckexempel. Samhället ska förändras ,men i sin egen takt. 
 
 
Socialkonservatism:
Socialkonservatismer anser att de rika borde ta ansvar för de mest utsatta och ägna sig åt välgörenhet, men samtidigt ha samma makt. De vill alltså att nationella traditioner skall bevaras, men det är okej att hjälpa de mest behövande med insatts från samhället. 

På 1700 och 1800-tal uppstår de politiska ideologier.

Publicerad 2012-10-17 15:43:00 i Allmänt

Varför uppstår de nu?
Eftersom det civiliserade samhället började ta form och vi gick från JORDBRUSSAMHÄLLE till INDUSTRISAMHÄLLE. Detta innebar att människor flyttade till städer där de kunde prata om sina åsikter och uttrycka vad de ogillade. Tidigare hade människor accepterat att kungen var rik och bestämde över folket. Men när människor började träffas och prata om hur de tyckte och tänkte förändrades samhället. De som bodde i samhället ville ha förändring. 
 
 
 
 
 

Ideologi, rimmar på...biologi?

Publicerad 2012-10-17 15:31:00 i Allmänt

Ideologier innehåller alltså åsikter om mål angående om hur ett samhäle bör styras.
  • Mål och ideal som man bör sträva efter, gällande MAKT och ÄGANDE
Ideologi är riktad mot FRAMTIDEN och innehåller tankar om exempelvis vad som är rättvist, och de tankarna  kommer från hur vi upplever NUET och erfarenheter från det FÖRFLUTNA.
 

För att nå ett mål behövs medel:

  • Gradvis förändring- reform: Samhället är som ett träd, genar vissnar eller klipps bort, nya grenar växer ist 
  • Total förändring- revolution: Samhället är så missnöjd med det gamla trädet, de vill gräva upp det från rötterna och placera dit något nytt
 

 

 

 
 

Demokrati...

Publicerad 2012-10-17 14:54:00 i Allmänt

Vad är demokrati egentligen?
 
Vissa anser att det är när man har fria val, alltså att man som medborgare har rätt att rösta på precis vad man vill, vilket är helt rätt. Men det finns så mycket mer att veta om demokrati. 
 
Några krav för att kunna vara en demokrati är följande:

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela